Офіційна сторінка Малинської міської ради

Чи будуть малинчани оплачувати «золоті» послуги НБУ, скаже суд

  • 29.05.2017, 13:44
  • 441

24 травня  у господарському суді Житомирської області відбулося чергове (друге) засідання за позовом Фабрики банкнотного паперу  БМД НБУ, в якому вона намагається стягнути з ТОВ  «Малин Енегоінвест»  вартість послуг по очистці стоків у п’ятикратному розмірі. Лише  за січень 2017 року це становить  більше ніж 2,5 млн. грн.

Причина —  відмова міста на підняття вартості очистки стоків, як того вимагає Фабрика банкотного паперу. Раніше ми повідомляли про неодноразові перемовини між керівництвом підприємства, генеральним директором Банкнотно-монетного двору НБУ  Сергієм Іванютою, представниками комунального підприємства та владою міста в особі міського голови Олексія Шостака. На жаль, сторони так і не досягли домовленостей. Малин вважає підвищення необгрунтованим. Позиція фабрики залишилася незмінною — вартість очистки стоків все ж має зростати.

Станом на кінець 2016 року вартість очистки стоків становила 8,16 грн. за 1 куб.  Виходячи саме з цієї суми, «Малин Енергоінвест» щомісяця платить за очистку стоків. І заборгованості на сьогодні не має.

—      Договір укласти не вдається, — пояснювали у суді директор та юрист комунального підприємства, — оскільки досі триває переговорний процес та досягти якихось домовленостей неможливо: представники НБУ постійно губляться у вартості  очистки: то 10, то 12 то 15 грн. за кубометр. До того працюють без ліцензії, здійснюючи фактично діяльність по наданню житлово-комунальних послуг, на що їм було вказано департаментом ЖКГ обласної адміністрації.

У свою чергу, юрист Фабрики банкнотного паперу НБУ апелював тим, що підприємство діє суто  у межах закону і позов підтримує у повному обсязі.

Клопотання комунального підприємства про долучення до справи третьої особи (Малинської міської ради як органу місцевого самоврядування, котрий затверджує тарифи на водопостачання та водовідведення у місті) , на жаль, суд відхилив. Тож узяти участі у судовому процесі влада міста не може, хоча й виявляла бажання з самого початку.

…Так склалося, що система водовідведення у місті — це єдиний механізм, котрий включає як труби і КНС комунальні, так і водоочисні споруди ФБП НБУ. Система ж очистки влаштована таким чином, що не працює без міських стоків. Питання  передачі до комунальної власності цих споруд залишається без змін, хоч міська рада надала своїм рішенням  погодження на прийняття.

… Справу перенесено на 8 червня. Юристи міркують, що це буде останнє засідання, яке й має вирішити спір. На чию користь? Питання поки що відкрите. Якщо суд відхилить позов банкнотки, то тариф на водовідведення не зросте, якщо ні — місто буде буде платити за завищеними сумами, а населення — по підвищеному тарифу. Як довго це може тривати з огляду на тотальне навантаження держави на людей по всіх видах комунальних послуг —  невідомо…

 

Також читайте: