Офіційна сторінка Малинської міської ради

«Круглий стіл» щодо води: якими є її якість та вартість у Малині

  • 10.03.2017, 14:05
  • 435

Питання появи «рибного» запаху води викликало неабияке занепокоєння серед жителів міста. У зв’язку з цим 6 березня відбувся «круглий стіл» за участю громадськості, керівництва ТОВ «Малин Енергоінвест», міської влади, правоохоронних органів міста.

Присутні шукали відповіль на два питання: чи відповідає нормативам якість води у водомережі та якими є причини високих тарифів на воду.

Слово узяли директор ТОВ «МалинЕнергоінвест» Микола Корнійчук та керівник водоочисної станції Людмила Мініна. Вони пояснили, що причиною появи неприємного запаху води являються речовини з сильним запахом, які виділяються водоростями в період відмирання або в «стресових» для них ситуаціях (в даний час укриття річки кригою, шар якої в цьому році особливо товстий). До того дається взнаки погіршення самоочистки води на Малинському водосховищі, зменшення насичення її киснем, ускладнення природнього руху води. Начальник лабораторії водоочисних споруд Лариса Мельник детально розповіла, яким чином контролюється якість води у водомережі. Вона пояснила, що вода очищається належним чином і відповідає всім вимогам законодавства, окрім одного — показника запаху. Воду можна вживати, вона придатна для споживання.

Представник Держпродспоживслужби в Малинському районі (колишня СЕС) Віктор Гвоздецький також підтвердив належну якість водопровідної води. При цьому зазначив, що більшість малинчан вживає воду з криниць, але часто така вода непридатна для вживання. В ній можуть міститися нітрати та інші небезпечні для здоров’я людини сполуки. Закликав приносити воду на аналізи, аби убезпечити себе та свої родини та ставити допоміжні, вугільні, фільтри для очистки

Перший заступник міського голови Петро Піковський погодився щодо необхідності встановлення допоміжних систем очистки води на заклади охорони здоров’я, школи та садочки у місті. Повідомив, що дане питання після розгляду буде найближчим часом винесено на розгляд сесії міської ради. Пенсіонер Олександр Грищенко надав результати перевірки води з водомережі державною установою “Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”. Згідно висновку вода придатна до вживання, отож «немає про що тут далі говорити» (цит.)

Розгляд другого питання, а саме тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, мав відверто емоційний характер. Малинчан хвилювало, що вартість водовідведення у Малині найвища у всій України. Як формується тариф, детально пояснили Микола Корнійчук та Петро Піковський. На дошці вони  схематично крейдою зобразили власне процес формування тарифів. Оосбливу увагу було звернуто на високу собівартість очистки стоків, яка наразі «диктується» Банкнотно-Монетним двором НБУ.

 

Також читайте: