Офіційна сторінка Малинської міської ради

Малин — фінансово самодостатнє місто, але…

  • 12.06.2017, 16:38
  • 592

Міський голова Олексій Шостак узяв участь у засіданні регіональної платформи, організатором якого є обласне відділення Асоціації міст України. На заході, який відбувся у прес-центрі Житомирської міської ради, були присутні народні депутати від Житомирської області, очільники міст обласного значення та об’єднаних громад. Присутні обговорили нагальні проблеми місцевого самоврядування. Обласними представниками АМУ у вигляді презентації було проведено аналіз фінансового стану Житомирської області.

Так, загалом наша  область наряду з Івано-Франківською, Рівненською, Тернопільською та Дніпропетровською( на відміну від нашого міста, яке  є лідером в області) займають  останні позиції у рейтингу областей України по фінансовій самодостатності.

З девֹяти новостворених об’єднаних громад лише одна (Іршанська) є спроможною. Інші ж, на жаль,  — дотаційні. Та й у держави не вистачає коштів на фінансування власних повноважень. Як наслідок,  в області недофінсовані охорона здоров’я, профтехосвіта, пільгове перевезення, відшковуванні різниці в тарифах.  По цій причині лише по місту Житомиру додаткове навантаження на бюджет у 2017 року складає 488, 8 млн. грн. Не краща ситуація і в інших містах — усі вони змушені вирішувати державні проблеми власними бюджетами . Це звісно суттєво гальмує їх розвиток. Заборгованість по державним пільгам і субсидіям виливається на 1 травня 2017 року у суму 1657,8 млн. грн.

Приємно, що на кінець року, в окремих містах, серед яких і Малин,  є залишки коштів, вклади по депозитах. Все це — умовно вільні кошти. Вони зароблені протягом року і можуть бути використані на розробку нових проектів, утеплення садків та шкіл, модернізацію господарства тощо. То чи справедливо говорити «на верхах», що громади неефективно господарюють і час  вже додатково навантажити їх новими фінансовими обов’язками?

До слова, Малин ще пам’ятає торішню напругу з профліцеєм, коли закони змінювалися, а фінансового підгрунтя до них не було передбачено. Постійно існували загрози невиплати до кінця року заробітної плати бюджетникам, які фінансуються не з міського, а з державного бюджету.

…Міські голови та очільники громад ділилися наболілим, надавали пропозиції. Зокрема, Сергій Сухомлин, очільник Житомира, з яким тісно співпрацює Малин, повідомив наступне. Активність їхніх профспілок (освітньої та медичної) та поїздки до Києва принесли позитив: на заробітну плату з державного резервного фонду буде додатково виділено кошти. Тож усім профспілкам треба бути дієвішими — це беззаперечний позитив.

Міський голова Малина Олексій Шостак закликав очільників громад бути активнішими та вирішувати проблеми разом. Для прикладу він навів свою нещодавну поїздку за сприяння нардепа Павла Дзюблика до столиці з питань формування госпітальних округів. Якщо із західних областей на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я  було багато міських голів, то від Житомирщини — він один.  Хіба всіх усе влаштовує? Чи в області немає у цьому напрямку проблем?

Очільник Малина звернув увагу на те, що потрібно звертати увагу на  законопроекти, особливо ті, що стосуються місцевого самоврядування. Бо саме з мовчазної згоди «низів» часто приймаються закони, що нівелюють, або й шкодять інтересам громад. І приємно, що саме Асоціація міст України може надати правову, інформаційну підтримку, допомогти відстояти ту чи іншу позицію. Вона й зараз супроводжує частину суспільно значимих та важливих законопроектів…

За підсумками роботи регіональної платформи обласне відділення АМУ підготувало пропозиції народним депутатам від Житомирщини. Бо їх, як і очільників міст, сіл, селищ, громад, теж обирав народ. То ж кому, як не їм, допомагати вирішувати наші проблеми? Їх, як бачимо, вистачає, не лише у Малині чи Житомирі, а й загалом по області…

 

 

 

 

Також читайте: