Офіційна сторінка Малинської міської ради

Малинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує

  • 25.11.2022, 12:13
  • 498

             Наразі в усіх регіонах України відбуваються віялові відключення систем електропостачання, внаслідок пошкодження енергосистеми України. Водночас важливим питанням залишається забезпечення продовольчої безпеки українців, зокрема дотримання температурних режимів під час виробництва, реалізації та зберігання харчових продуктів.

Малинське управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області наголошує про необхідність додержання операторами ринку умов зберігання харчових продуктів під час їх виробництва та обігу. Рекомендуємо заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати альтернативні джерела електроенергії (бензинові або дизельні генератори, портативні електростанції, автомобільні рефрижератори тощо).  Адже за відсутності джерела живлення перестають працювати холодильні та морозильні камери, інше електрообладнання на виробництві, складах та у торгових залах. Така ситуація може бути небезпечною для споживачів, адже ковбаси, сири, м’ясо, риба, молочні та інші продукти можуть зіпсуватися та стати не лише непридатними для споживання.

Радимо завчасно підготуватися до надзвичайних ситуацій з електрикою:

  • переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +6°С.
  • заздалегідь купіть або приготуйте холодоагент, заморозьте контейнери з водою, пакети з гелем тощо. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику;
  • можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства;
  • тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.

Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (наприклад, м’ясо, птицю, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

Вживання зіпсованих продуктів може привести до тяжких харчових отруєнь та  суттєвого погіршення стану здоров’я.

Нагадаємо, що згідно ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:

Якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.

Будьте відповідальними! Бережіть себе та близьких! Залишайтеся здоровими!

 

 

Також читайте: