Офіційна сторінка Малинської міської ради

«Не треба забувати, що сьогодні ми при владі, а завтра можемо стати пацієнтами…»

  • 27.01.2017, 14:54
  • 466

На цьому тижні у обох медичних закладах—  КЗ «Малинський міськрайонний центр первинної медико-санітарної допомоги» та ММРТМО — відбулися медичні ради за участю міського голови Олексія Шостака, його заступника Лесі Сніцаренко та начальника віддлу охорони здоровя Анни Копилової.  Ці заходи проходять щоквартально та мають на меті обговорити поточну ситуацію, окреслити проблемні моменти місцевої медицини та шляхи їх вирішення.

Приємно зазаначити, що КЗ «ММЦПМСД» отримало сертифікат акридитації на 2017-2020 роки 1 категорії від обласного управління охорони здоров’я. Заклад успішно функціонує, надаючи первинну допомогу населенню Малинщини.

З проблемних моментів на нараді було відзначено прогнозовану на цей рік недостатність коштів медичної субвенції з державного бюджету (у тому числі на заробітну плату понад 3 місяці). Не вистачає коштів на бензин та ремонт автомобілів. Особливо гостро питання транспортного забезпечення виникає у випадках перевезення хворих на туберкульоз до Житомира. Оскільки таким людям (а кількість хворих на туберкульоз, на жаль, постійно зростає) протипоказано їздити громадським транспортом.

Щодо функціонування ФАПів, котрі обслуговують менше 300 осіб, то згідно затвердженого Наказом МОЗ України від 23.02.2012р. №131 примірного Положення про про фельдшерсько-акушерський/фельдшерський пункт «ФАП/ФП створюється у населеному пункті з населенням 300 осіб і більше…».

Міністерство фінансів України у відповідь на неодноразові звернення влади міста щодо недостатності медичної субвенції повідомило про необхідність реорганізації існуючих ФАПів. Оскільки утримання тих, которі обслуговують менше ніж 300 осіб, повинні здійснювати органи місцевого самоврядування з відповідних бюджетів. Таких ФАПів у Малинському районі — 23. Це переважна більшість. Населення старіє, а народжуванність на селі зменшується. Яким чином фінасувати «надлишкові» ФАПи на місцях— питання й досі залишається відкритим, так як ці ФАПи і далі знаходяться в мережі міськрайонної медицини.

Така ситуація не може тривати довго, так як ставить під загрозу фінансування всієї медичної галузі в кінці року. Це питання, в частині доцільності утримування та можливості фінансування, має бути вирішено сільськими радами спільно з районною. Відсутність результативного рішення призведе до відключення ФАПів від енерго-газопостачання та залишить медпрацівників без заробітної плати.

Щодо роботи ММРТО, то проблемними питаннями його є також дефіцит коштів на заробітну плату, медикаменти, реактиви, подальше оновлення матеріально-технічної бази. Це є дуже важливим в умовах реформування медицини та перспективах створення у Малині лікарні інтенсивного лікування. Минулого року міською радою проведено реконструкцію пологового відділення, заміну вікон у операційних хірургії, придбано кондиціонер, фетомонітор, ліжко для пологів, профінансовано заміну водогінних мереж та інші поточні питання. З обласного бюджету за сприяння депутатів Олега Дзюбенка та Сергія Диняка виділено кошти на УЗД-апарат та на заміну частини вікон.

На жаль, не вистачає вузькопрофільних спеціалістів: уролога, лора, неонатолога. Щодо хвороб, котрі викликають тривогу, відзначається ріст онкологічних та тубзахворювань, серцевих недугів.

Міський голова Олексій Шостак подякував усім лікарям за роботу у минулому році, який був непростим як для держави в цілому, місцевої влади так і для медицини, у 2017 році реконструкція лікарні продовжиться. Наступним оновленим відділенням за рекомендаціями МОЗ стане приймальне відділення, яке має відповідати вимогам сьогодення.

Очільник міста також наголосив, що сподівається на розуміння і підтримку не лише медиків, а й районної влади та сільських рад та продовження тісної співпраці з депутатами різних рівнів. Адже місту, без їхньої участі повноцінно утримувати і одночасно реконструювати та змінювати систему охорони здоров’я буде складно. Тим більше, як показав час, робити це потрібно оперативно.

Звертаючись до представників району, міський голова зазначив: «Не треба забувати, що сьогодні ми при владі, а завтра можемо стати пацієнтами, і треба зробити все від нас залежне, щоб потім не нарікати на себе».

Також читайте: