Офіційна сторінка Малинської міської ради

ОСББ «Дружня оселя» у Малині: перші кроки можуть бути вдалими!

  • 18.12.2017, 16:41
  • 531

Дев’ятиповерхівці по вул. Машинобудівників 6 –  майже тридцять років. Тут — 72 квартири. А ще — це ОСББ «Дружня оселя», якому лише трохи більше року.

— За цей період нам вдалося багато. І ми маємо позитивні результати, —розповідає голова ОСББ Олеся Рудицька. — Раніше платили квартплату до ЖРЕПу і не дуже переймалися загальними проблемами будинку: підвалом, горищем, утриманням місць загального користування. Кожен жив сам по собі. Але ми спробували відійти від стандартної схеми і установки «Ми платимо — а нам всі щось повинні» і спробували створити ОСББ.

Маємо власний рахунок, де накопичуємо кошти на власні проблеми. Уклали угоду    на вивезення сміття. Почали з ремонту: як косметичного, так і капітального. Що можемо (пофарбувати, поштукатурити), зробили власними силами, аби зекономити кошти. Перший поверх – уже радикально змінився. Тепер – інші поверхи…

За сприяння влади міста навели лад на горищі, освітлили підвал. Вивезли звідти непотріб. Там чисто і прибрано. Наступне питання: вода, каналізація… З міського бюджету отримали на ці цілі 48 тисяч гривень.

У місцях загального користування поміняли вікна та двері на пластикові, провели модернізацію освітлення.  Це дороговартісні роботи. Тому узяли кредит під державну програму «Тепла оселя».  Частину коштів відшкодовано державою, частину — обласною радою.

На нещодавній сесії прийнято рішення про участь Малина у такій програмі. Тобто частину коштів (не більше 20 тис. грн.) можна отримати і з міського бюджету при умові участі житлового об’єднання у програмі Держенергоефективності.

У будинку є власна дошка оголошень, куди голова ОСББ розміщує новини по будинку, окреслює проблеми, просить жильців зібратися тощо. І якщо навіть поки що не всі стовідсотково вийдуть на черговий суботник, то вийдуть ті, хто переймається будинком. А їх теж чимало. У скорому часі їх, безумовно, стане більше. Адже люди цієї дев’ятиповерхівки побачили, що ОСББ – це здорово! Вони навіть стали знайомитися і тепер знають, як звуть сусідів…

У Малині наразі діє вісім ОСББ. Шість створено у 2016 році. Інші будинки також можуть створити ОСББ і зараз, відмовитися від управителя і спробувати жити за іншими правилами. Адже шлях для відступу завжди є. Але можна  – почати рухатися у іншому, хай і невідомому, без управителя. Позитивний досвід роботи ОСББ у Малині уже є. Ним радо поділяться ті, у кого почало виходити.

Шановні жителі багатоповерхівок! Ви також можете створити своє ОСББ.  Безумовно,  знайдете підтримку у місцевої влади з різних питань: організаційних, юридичних, фінансових.

Приходьте, телефонуйте, ставайте господарями своїх будинків!

 

Також читайте: