Офіційна сторінка Малинської міської ради

Як утримувати «проблемні» ФАПи? Міський голова Малина радився з очільниками громад району

  • 12.01.2017, 15:38
  • 410

“Ми — очільники громад, обрані ними. Тож нам легше знаходити спільну мову. Ми усі розуміємо відповідальність перед людьми, коли приймаємо будь-які управлінські рішення. Вони мають бути зваженими і продуманими, — з такими словами звернувся міський голова Олексій Шостак до присутніх сільських голів Малинщини на нараді по «проблемним» ФАПам. Зустріч відбулася у його кабінеті цієї середи.

Нагадаємо, що згідно існуючих нормативних актів, на утримання ФАПів, які обслуговують менше 300 осіб, не передбачено державну медичну субвенцію. Джерелами фінасування їх можуть бути місцеві бюджети (міський, районний, сільський, обласний). Наразі таких ФАПів у Малинському районі 23 (це переважна більшість). Усі вони є підрозділами КЗ «Малинський міськрайонний центр первинної медико-санітарної допомоги».Опікуватися сількими жителями мають насамперед ради району, це логічно. Міська влада ж може і повинна вирішувати інші медичні завдання, більш стратегічні, як приміром, нагальне — створення лікарні інтенсивного лікування.

«Я ні в якому разі не пропоную закрити усі ці ФАПи», — наголосив очільник міста. — Зрозуміло, що нинішня ситуація не наближує, а віддаляє медицину від людей. Але треба шукати варіанти. Безкоштовно медики працювати не будуть. Можливо, десь варто зробити медичні пункти тимчасового базування. Можливо, десь можна доставити хворого при потребі транспортом до іншого ФАПу. Ви — на місці, і Вам видніше, як можна утримувати заклади, що знаходяться на територіях Ваших рад».

Голова районної ради Михайло Левковець запропонуав також звертатися до обласної ради за допомогою, адже й нині є ряд дотаційних рад, які й зараз не в змозі забезпечувати себе фінансово. Їх підтримує районний бюджет.

Присутні попросили ознайомитися з розширеною калькуляцією видатків. Це дозволило б побачити, скільки коштів і на що витрачається у тому чи іншому ФАПі, аби надати пропозиції по їх утриманню.

Наступна нарада відбудеться після узагальнення усіх пропозицій від сільських рад.

Також читайте: